Ευαγγελία Χίντζιου

Ευαγγελία Χίντζιου

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Συννεφόλεξο: ένα χρήσιμο εργαλείο για τα Νέα Ελληνικά!

Στο παρόν άρθρο θα μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Συννεφόλεξο ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τα Νέα Ελληνικά!

Τι είναι το Συννεφόλεξο

«Word Cloud» ή «Tag Cloud» ή «Συννεφόλεξο» είναι η δημιουργία μιας εικόνας (σύννεφου) στην οποία παρουσιάζονται οι λέξεις που εμφανίζονται σε ένα κείμενο! Μάλιστα αυτές που περιέχονται πιο συχνά στο κείμενο εμφανίζονται με μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς στην εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες λέξεις.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για τη δημιουργία «Συννεφόλεξων». Αυτές που ξεχωρίζουν είναι το wordart.com και το tagxedo.com . Παρακάτω θα παρουσιαστεί η εφαρμογή Wordart.

Η εφαρμογή WordArt

Χαρακτηριστικά Εφαρμογής

H εφαρμογή WordArt παρέχει ένα εύχρηστο περιβάλλον ακόμη και για πολύ αρχάριους χρήστες. Οι επιλογές που μας δίνονται για τροποποιήσεις είναι πολλές. Μπορούμε να εισαγάγουμε είτε κείμενο είτε μεμονωμένες λέξεις, όπως επίσης να επιλέξουμε αν οι λέξεις μας θα γράφονται με κεφαλαία ή μικρά γράμματα ή θα ξεκινούν όλες με κεφαλαίο. Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξουμε το σχήμα που θα έχει το «Συννεφόλεξο», τη γραμματοσειρά (δεν υποστηρίζουν όλες ελληνικά), τη διάταξη του σχεδίου μας, τα χρώματα των λέξεων και του φόντου.

Συννεφόλεξο: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο Για Τα Νέα Ελληνικά!
Εικόνα 1. Επιφάνεια Εργασίας

Το «Συννεφόλεξο» που ετοιμάσαμε μπορούμε να το κοινοποιήσουμε, να το εκτυπώσουμε ή να το «κατεβάσουμε» σε μορφή εικόνας PNG ή JPEG. Οι επιλογές αυτές διατίθενται δωρεάν. Το «κατέβασμα» σε HQ προϋποθέτει συνδρομή (High Quality Packs).

Συννεφόλεξο: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο Για Τα Νέα Ελληνικά!
Εικόνα 2. Επιλογές Κοινοποίησης
Συννεφόλεξο: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο Για Τα Νέα Ελληνικά!
Εικόνα 3. Επιλογές Download

παιδαγωγική Αξιοποίηση

Νεοελληνική Γλώσσα/ Νέα Ελληνικά

1) Εμπλουτισμός λεξιλογίου

Δίνουμε στους μαθητές/ τριες μια πρωτότυπη λέξη και ζητάμε να βρουν παράγωγες, να σχηματίσουν σύνθετες λέξεις με τη δοσμένη λέξη ως α’ ή β’ συνθετικό ή να σχηματίσουν ομόρριζες λέξεις (απλές ή σύνθετες). Στη συνέχεια τους ζητάμε να δημιουργήσουν ένα «Συννεφόλεξο» με τις λέξεις αυτές.  

2) Δημιουργία λέξεων- κλειδιών

Αφού διαβάσουμε ένα κείμενο σχετικό με μια θεματική ενότητα, ζητάμε από τους μαθητές/ τριες να υπογραμμίσουν τις λέξεις – κλειδιά / σχετικές έννοιες, για να δημιουργήσουμε ένα συγκεντρωτικό λεξιλόγιο. Το λεξιλόγιο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από τα παιδιά στην εφαρμογή WordArt.

Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το «Συννεφόλεξο» ως άσκηση για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου. Επιλέγουμε μερικές λέξεις και ζητάμε από τους μαθητές/ τριες να δημιουργήσουν με αυτές προτάσεις με κυριολεκτική ή μεταφορική σημασία των λέξεων.

3) Δημιουργία παραγράφου

Ζητάμε τη δημιουργία μιας παραγράφου με τις λέξεις που παρουσιάζονται πιο έντονα στο «Συννεφόλεξο».

4) Ανάλυση κειμένου

Πριν την ανάγνωση ενός κειμένου (π.χ. άρθρου, δοκιμίου, ποιήματος) δίνουμε το «Συννεφόλεξο» που έχει δημιουργηθεί με βάση το κείμενο αυτό. Ζητάμε από τους μαθητές να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το θέμα του κειμένου.

5) Ιδεοθύελλα

Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν λέξεις-κλειδιά σχετικές με το υπό συζήτηση θέμα. Οι απαντήσεις τους καταγράφονται στην εφαρμογή και δημιουργείται ένα «Συννεφόλεξο» με βάση αυτές. Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης για τις προτάσεις των παιδιών. Στο τέλος του μαθήματος θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο «Συννεφόλεξο» για την ίδια θεματική με σκοπό τη σύγκρισή του με το πρώτο. Έτσι, θα αντιληφθούν ποιες νέες γνώσεις απέκτησαν.

6) Παρουσίαση

Ζητάμε από τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα «Συννεφόλεξο» για την παρουσίαση του αγαπημένου τους κόμικ, βιβλίου, αντικειμένου, τραγουδιού κλπ.

Tutorial WordArt

To WordArt είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ενίσχυση των δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής κειμένου ενώ παράλληλα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου. Οπτικοποιήστε τις πληροφορίες και βοηθήστε τους μαθητές/ τριες σας να μάθουν και να εκφραστούν με πιο δημιουργικό τρόπο! Δοκιμάστε το! 

Θέλεις Να Επιμορφωθείς Στο Μοντέλο Της Ανεστραμμένης Τάξης; Το Online Σεμινάριό Μας Είναι Αυτό Που Ψάχνεις!

Αν σας άρεσε το άρθρο Συννεφόλεξο: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο Για Τα Νέα Ελληνικά!, κοινοποιήστε το!

Κοινοποιήστε τον σύνδεσμο