Λίγα λόγια για μένα...

Γεια σας! Ονομάζομαι Ευαγγελία Χίντζιου και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού με διάκριση (άριστα) στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία/ Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση. Η διπλωματική μου αφορούσε τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης/ flipped classroom. Είμαι Microsoft Innovative Educator και Edpuzzle Coach. Παράλληλα, έχω παρακολουθήσει επιτυχώς πολλά επιμορφωτικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης “Διαφοροποιημένη Διδασκαλία” του Α.Π.Θ. και το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης “Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας” του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζομαι με τη φιλολογική ιστοσελίδα filologika.gr προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Το μικρόβιο για την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων  στην εκπαιδευτική διαδικασία εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια, όταν διαπίστωσα πως η νέα γενιά μαθητών/ τριων έχει άλλα ενδιαφέροντα από την προηγούμενη. Πάντα μου άρεσε να δημιουργώ το υλικό μου στον υπολογιστή, να βάζω χρώματα, εικόνες και σχέδια, να εξερευνώ τις δυνατότητες που μου παρέχει η τεχνολογία. Έτσι, δειλά- δειλά ξεκίνησα να εντάσσω διάφορες εφαρμογές στα μαθήματά μου. Η ανταπόκριση των μαθητών/ τριων ήταν θετική και τα παιδαγωγικά οφέλη σημαντικά. Τους δόθηκαν εσωτερικά κίνητρα μάθησης. Δε χρειαζόμουν κάτι παραπάνω, για να πειστώ. Για μένα πλέον ήταν μονόδρομος… 

Μονόδρομος αλλά καθόλου εύκολος δρόμος! Πέρασα ώρες ατελείωτες να ψάχνω εφαρμογές, να προσπαθώ να τις συνδυάσω με τους στόχους του μαθήματος, να γράφω, να σβήνω, να σχεδιάζω. Τα χαμόγελα των μαθητών/ τριών αποτελούσαν την επιβράβευση για τον κόπο μου. Κάπου μέσα σε όλη αυτήν την περιπλάνηση αναζήτησα ανθρώπους που έχουν το ίδιο μικρόβιο. Δε βρήκα πολλούς αλλά αυτοί που βρήκα, μοιράστηκαν τις ιδέες τους μαζί μου, στάθηκαν δίπλα μου και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Από τον Ιούλιο του 2019 είμαι δημιουργός και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας www.e-philologist.gr. Η ιδέα ξεκίνησε μετά από τη μεγάλη απήχηση που είχε η δημιουργία της αντίστοιχης σελίδας στο Facebook και τη διάθεση των συναδέλφων να γνωρίσουν τον κόσμο της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και της παιχνιδοποίησης. Χρειαζόμουν έναν “χώρο”, για να παρουσιάσω αναλυτικότερα -με άρθρα και βίντεο- πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ΤΠΕ και να κάνω διάφορες εκπαιδευτικές προτάσεις. Έτσι, προέκυψε η ιστοσελίδα και το αντίστοιχο κανάλι στο Youtube.

Τον Ιούνιο του 2021 ακολούθησε η ίδρυση της εταιρείας μας “E-philologist” και προστέθηκαν στην ιστοσελίδα επιμορφωτικά σεμινάρια διδακτικής φιλολογικών μαθημάτων και Τ.Π.Ε. και ψηφιακά βοηθήματα/ E-books για τα φιλολογικά μαθήματα. Όλα με μεράκι, ποιότητα, αγάπη για το αντικείμενο και σεβασμό προς τους/ις συναδέλφους και τα παιδιά.

Ελπίζω με τη δουλειά μου να βοηθήσω εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές/ τριες να εξοικειωθούν με την εκπαιδευτική τεχνολογία και -γιατί όχι -να την αγαπήσουν αλλά και να βρουν έναν συμπαραστάτη στο ταξίδι που λέγεται μάθηση.